Krisen gik hårdt ud over beskæftigelsen i EU. Arbejdsløsheden steg og steg, og i nogle sydeuropæiske lande, blandt andet Spanien og Grækenland, lå ungdomsledigheden under krisen på over 50 procent. Mange unge søgte derfor lykken uden for landets grænser, og landene frygter derfor, at der i fremtiden vil være for få unge til at forsørge den voksende generation af ældre.
Flere og flere kommer i job
Det går stille og roligt fremad med beskæftigelsen. Men der er stadig et stykke vej op til EU’s 2020-mål om, at 75 procent af befolkningen i den erhvervsaktive alder (20 til 64-årige) skal være i arbejde. I 2015 var 70,1 procent af den europæiske befolkning i arbejde, så det ser ikke ud til, at målet bliver nået. I Danmark har vi sat os for, at 80 procent af befolkningen i den erhvervsaktive alder skal være i arbejde i 2020, men i 2015 var kun 76,5 procent af de 20 til 64-årige i arbejde.
Jobkrise i Danmark
Krisen ramte Danmark hårdere end mange af vores nabolande. I perioden fra 2008 til 2010 mistede 265.000 danskere deres arbejde, heraf mange unge under 30 år. Krisen har stadig ikke sluppet sit tag i de unge. Ledigheden for unge mellem 25 og 29 år er stadig relativ høj. I august 2016 stod 7,9 procent af unge i den aldersgruppe uden arbejde, og arbejdsløshedsprocenten for de unge er mere end dobbelt så høj som før krisen, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Særligt bygge- og anlægsbranchen blev hårdt ramt i Danmark. Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri gik over 1.000 byggevirksomheder konkurs, da det var værst, sammenlignet med 200-400 konkurser årligt i de ‘gode’ år før krisen. I det store billede er Danmark dog et af de lande i EU, hvor færrest er arbejdsløse.
Dr.dk: Dansk økonomi i overraskende stor fremgang
Hvad gør Danmark?
I 2015 præsenterede Lars Løkke Rasmussen en jobreform, der indførte et såkaldt ‘moderne kontanthjælpsloft’ og ville sænke skatten på arbejde for at få flere danskere væk fra offentlig forsørgelse og ud i arbejde. Og i 2016 trådte Refusionsreformen i kraft. Denne reform skal få kommunerne til i højere grad at forebygge, at ledige havner på langvarig offentlig forsørgelse.
Danmarks Nationale Reformprogram 2016