Andreas Fernstrøm, analysechef, Dansk Byggeri

 

"Der var mange, der knækkede nakken, og de har det stadig svært i dag."

Analyse

Krisen er gået hårdt ud over byggebranchen

Hvordan mærkede byggebranchen konsekvenserne af finanskrisen?

I 2008, da Lehman Brothers (stor finanskoncern i New York, red.) krakkede, var vi pludselig en branche i frit fald. Mod at have 200-400 konkurser på et normalt år var der cirka 800 konkurser i 2009. I 2010 – det værste år – var vi helt oppe på 1005.

Før krisen var der 190.000 beskæftiget i byggeriet, og vi har været helt nede og vende på 145.000. I dag er der 153.000. Så man kan roligt sige, at krisen er gået hårdt ud over byggebranchen.

Vi regner med, at der i 2015 bliver cirka 600 konkurser, så vi er stadig på et højere niveau end før krisen. Vi tror, at tallet kommer længere ned, men det kommer til at tage flere år, før vi rammer det 'normale' konkursniveau – hvis vi overhovedet kommer så langt ned igen.

Hvorfor ramte finanskrisen byggebranchen så hårdt i Danmark?

I Danmark var der en boligboble op til krisen. Man forventede populært sagt, at boligpriserne ville blive ved med at stige og stige. Så faldt boligpriserne pludselig markant, og det gik ud over antallet af nybyggede huse, da de eksisterende boliger blev så billige. Det gik selvfølgelig hårdt ud over den del af byggebranchen, der bygger nye huse.

I 2006 blev der bygget 36.000 nye boliger om året. Under krisen faldt tallet til cirka 10.000. Så hvis dit firma levede af at bygge nye huse, har du haft det svært under krisen. Der var mange, der knækkede nakken, og de har det stadig svært i dag.

En anden årsag er, at friværdien i folks huse forsvandt – penge, de før brugte på at renovere deres huse. Det holdt de op med under krisen. Så markedet for reparation og vedligeholdelse er også faldet generelt.

Hvordan har det påvirket virksomhedsejerne at skulle fyre folk?

I starten vidste man ikke, hvor længe krisen ville vare. Så der var en gruppe virksomheder, der beholdt alle medarbejderne, selvom der ikke var arbejde nok, så de havde dem, når der blev arbejde igen om for eksempel to år.

Den anden gruppe fik relativt hurtigt afskediget folk. Det er den sidste gruppe, der har klaret sig bedst, når man nu kan se, hvor længe krisen har varet. De andre har knækket nakken. 

Der er ingen tvivl om, at de mange konkurser er gået branchen på. I starten mente nogen, at det måske var godt at få ryddet lidt op i branchen og komme af med 'lykkeridderne'. Men nu taler vi krisestemning på syvende-ottende år, og selv om det går lidt fremad nu, er det stadig ikke gode tider. 

EU's 2020-mål for beskæftigelse:

 

I EU: 75 % af de 20 til 64-årige skal være i beskæftigelse

 

I Danmark: 80 % af de 20 til 64-årige skal være i beskæftigelse.

 

Læs mere om EU's 2020-mål for beskæftigelse